Back Logo
<< Wróć do poprzedniej strony

Rola dwutlenku węgla w wodzie mineralnej

Jak powstają wody gazowane?

Dwutlenek węgla jest naturalnym składnikiem wody. Wpływa korzystnie na jej skład chemiczny i kwasowość. Często odgazowuje się wody naturalnie gazowane ze względów technologicznych. Najpierw usuwa się gaz, żeby potem dodać go z powrotem do wody, a po takim procesie na etykiecie znajdujemy informacje, że wodę "wzbogacono" lub "wysycono gazem ze źródła", "nasycono CO2 naturalnego pochodzenia" lub "naturalnie wysycono CO2".

Nie dotyczy to wód leczniczych, których założeniem jest zachowanie całkowicie naturalnego stanu wody.

Gaz może być też wtłaczany do wody z innego źródła niż złoże podziemne, ale musi się nadawać do celów spożywczych. Opis na etykiecie butelki wody wskazuje, wtedy, że woda została "nasycona CO2". Wyróżniamy trzy stopnie nasycenia wody:
- niskie, do 1500 mg/l,
- średnie, 1500-4000 mg/l,
- wysokie, ponad 4000 mg/l.

Dwutlenek węgla działa bakteriostatycznie i konserwująco co znaczy, że przedłuża trwałość wody i nadaje jej kwaskowy smak, który działa orzeźwiająco. Dzięki CO2 nawet wody o mdłym smaku, smakują znacznie lepiej.

Dodatkowo dwutlenek węgla wspomaga trawienie – pobudza błonę śluzową żołądka, wzmagając wydzielanie soków. Jednorazowe spożycie dużej ilości wody z gazem przyspiesza przesuwanie się pokarmu w jelitach. Mechaniczny ucisk na ściany żołądka i jelit powoduje przekrwienie, co sprzyja przyswajaniu pokarmu. Obecność dwutlenku węgla jest więc korzystna od czasu do czasu, zwłaszcza po zbyt obfitym posiłku, a także dla osób z niedokwasotą.

Są również ciemne strony spożywania wody z CO2 . Woda z gazem może niestety zaostrzać objawy choroby wrzodowej i nadkwasoty, a wody mocno nasycone CO2 są odradzane osobom z niewydolnościami układów oddechowego i krążeniowego oraz dla małych dzieci.

Źródło: poradnikzdrowie.pl artykuł pt. „Woda mineralna — co warto wiedzieć o wodzie mineralnej